Korta tips på lättare vandringar och långpromenader i Stockholm

Då och då lägger vi ut lite tips om turer mestadels i och omkring Stockholm där vi finns och tillbringar större delen av vår tid - även om vi gärna åker till andra delar av Sverige och vandrar! Tipsen är avsedda som inspiration och det är alltid viktigt att ha med en karta - papper eller digitalt. Naturkartan är en bra resurs och även Google Maps, och självklart även alla fina guideböcker som finns. Tänk på att om du har en gammal guidebok så kan stigar och landmärken ha förändrats. Har du något tips? Någon liten pärla vi borde gå? Maila oss på butiken@kangspecialisten.se


Utsikt från Långfjället

Grövelsjön till Rogen

Det här är inte på något sätt en guide eller ett turförslag - för detta finns det massor med bra förslag i Claes Grundstens bok “Fjällvandra kring Grövelsjön”. Det här är enbart en återgivning av en kort tur i dessa trakter som bitvis var bra mycket jobbigare än jag trott. Att sammanbitet forcera stenbumlingarna, trots kraftiga kängor, tär på krafterna och humöret. Men är ändå värt det!

Läs mer här


Tjockö i Roslagen är en stillsam skärgårdsidyll

Tjockö i Roslagen

Så fort man kliver av passbåten “drabbas” man av skärgårdsidyllen på Tjockö. Vyn över Rovholmen är nästan som ett förhärligande av skärgården - precis som vykort kan vara. Fast här är det i 3D och man kan inte sätta ett frimärke på det. Tjockö är en av få öar i skärgården som har kvar mycket av sin gamla karaktär och en dag här är en dag i lugnets och stillhetens tecken.

Läs mer härRiddersholms Naturreservat längst ut på Rådmansö är en pärla i Roslagen!

Riddersholms Naturreservat

Längst ut på Rådmansö, granne med färjeterminalen Kapellskär, ligger Riddersholms naturreservat. Ett besök i det här fantastiska naturområdet i gränslandet mellan hav och land är nästan ett måste för varje naturintresserad länsbo!

Läs mer här


Sommarfint på leden Tynningö runt

Tynningö runt

Tvärs över fjärden från Vaxholm, söder om Rindö ligger Tynningö, en drygt 7 km långsmal ö som erbjuder lättvandrade strövtåg bland pampiga hus, söta fritidsboende och med goda möjligheter till bad. Vandringen här går till stor del på mindre vägar men på öns centrala del leder stigen bort från bebyggelse och in i tät skog.

Läs mer här


Låssaleden i Upplands-bro går med i skog men nuddar då och då Mälarens vatten

Låssaleden och Rösaring

I Upplands-Bro finns en av Stockholms mest bortglömda leder - Låssaleden. Ledens norra del går genom Rösaring naturreservat med många intressanta fornlämningar och en makalöst vacker åsbarrskog. Vandringen här är ett riktigt skogsbad!

Läs mer här


Krokträsken är två små sjöar längs med Boo-leden

Boo-leden - 15 km

Den 15 km långa Boo-leden i Nacka kommun är inte promenaden som kopplar bort dig från sta’n ett par timmar men är ändå värd att vandras. Leden går bitvis längs med elljusspår, villabebyggelse, ibland på vägar och Stockholms ljudbild gör sig påmind med jämna mellanrum - men större delen trampar du ändå på stigar och är omgiven av den rogivande skogen. Och ingen led går utan toppoäng om den slutar vid en fantastisk sommarrestaurang! 

Läs mer här


Eldgarnsö naturreservat

På Eldgarnsö Naturreservat finns varierad natur på liten yta och en promenad runt hela den lilla ön är bara 6,3 km lång. Men vilka fina kilometer! Eldgarnsöslingan är en rundslinga så man kan gå med- eller moturs som man vill - vi valde moturs och startade söderut från parkeringen. Den breda och vältrampade slingan är lätt att gå för de allra flesta och ett par walkingskor fungerar fint.

Läs mer här2 mil genom Bogesundslandet mot Vaxholm

Bara en halvtimme från Stockholm city finns en fantastisk tillgång för dig som vill komma bort från stress och trafik och istället koppla av med promenader i susande skogar och längs med vattnet. Bbogesundslandets naturreservat består av stora sammanhängande skogar, är nästan helt obebyggt och har välmarkerade leder från 2 till 12 km, med möjlighet till längre turer beroende på vilka avstickare man väljer att göra!

Läs mer här


Utö Runt på norra Utö är förstklassig dagstur i Stockholmsområdet

Utö Runt är en pärla bland juveler!

Föreningen Destination Utö har gjort ett fenomenalt jobb med denna led som hela tiden vill tillbaka ner till vattnet. Man riktigt känner att stigen i skogspartierna vill dra sig ned mot vattnet och vyn över skärgården! Inte för att det är något fel på tiden bland träden men på Utö Runt är det vattnet och horisonten som är behållningen.

Läs mer här


Runmarö en av de större öarna i skärgården och ett fint utflyktsmål med bra kommunikationer

Runmarö - ett fint utflyktsmål med bra kommunikationer från Stockholm

Runmarö en av de större öarna i skärgården och ett fint utflyktsmål med bra kommunikationer från Stockholm. Buss till Stavsnäs och några minuters båttur med Waxholmsbolaget så är du där - en lättillgänglig ö med små charmiga skärgårdsbyar, fina skogsstigar och en av skärgårdens blomsterrikaste öar med hela 9 insjöar (eller träsk som de här kallas), blomstrande hagmarker, örtrika tallskogar och kalkhällmarker.

Läs mer här


Längst ut på Ingarö ligger naturreservatet Björnö med Stockholms kanske finaste strand

Björnö naturreservat på Ingarö

Längst ut på Ingarö ligger naturreservatet Björnö med en omväxlande och vild natur på en liten halvö. Här finns berg, dalgångar, vikar, klippor, sjöar, stränder och ett levande jordbruk. Och det är lätt och lagom att promenera här! Slingan som går runt ön är tydligt markerad och vältrampad men den stora behållningen är att ta alla småstigar ner mot vattnet - som aldrig är långt borta - och bara njuta av utsikten.

Läs mer här


Fornstigen på Lovön är en kanonfin vandringsled

Fornstigen på Lovön

Mellan stad och landsbygd ligger Lovö Naturreservat med levande odlingslandskap, bevarade, gamla byggnader, tillgängliga stränder och sammanhängande skogar. En oas för Stockholmare, ett stenkast från innerstan. På ön ligger också världsarvet Drottningholms slott och den 18 km långa Fornstigen som omger ön.

Läs mer här


Adelsö Vandringsled går på den norra delen av ön med sjönära natur och doftande gröna landskap

Adelsö Vandringsled

Adelsö Vandringsled går på den norra delen av ön med sjönära natur och doftande gröna landskap som har formats under årtusenden. Det här är en ca 12-14 km lång rundtur som är väl värd en dag ute på en av de vackraste Mälaröarna! 

Läs mer här


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.