Riddersholms naturreservat

Riddersholms Naturreservat längst ut på Rådmansö är en pärla i Roslagen!

Längst ut på Rådmansö, granne med färjeterminalen Kapellskär, ligger Riddersholms naturreservat. Ett besök i det här fantastiska naturområdet i gränslandet mellan hav och land är nästan ett måste för varje naturintresserad länsbo!

Riddersholm är ett koncentrat av Roslagen - här hittar du skogar och lundar, vandrar jämte åkrar och genom betade strandängar och längs med en nästan 5 km lång kuststräcka med många badmöjligheter! Fågellivet är rikt, blomsterängarna fagra och du kommer sannolikt stöta på en och annan fredlig ko. Skogen på Riddersholms naturreservat drabbades av stormen Alfrida i januari 2019 med många stormfällda träd så alla stigar är inte framkomliga även om en stor upprensning har gjorts). “Naturen bygger om” står det på skyltar i reservatet och Skärgårdsstiftelsen uppmanar till försiktighet - gå inte under nedfallna träd och var försiktig runt rotvältor. 

I det ca 650 ha stora naturreservatet finns många markerade stigar men eftersom Riddersholm inte är så stort (650 ha) så är lederna inte heller så långa - den längsta markerade är på ca 4 km. Men hit kommer man inte för motionen utan för naturupplevelsen, floran, fågelsången och kanske för ett svalkande sommarbad. Jag gick en egen led runt reservatet där jag kopplade ihop flera av de kortare till en sammanhängande ringled som gick förbi allt jag ville se! Karta och beskrivning finns längst ned på denna sida. 

Till Riddersholm tar man sig antingen med bil, med Waxholmsbolagets båtar till Kapellskär eller med en ganska lång kommunal resa från Stockholm (enklast är att söka på resa till Kapellskär - Riddersholm ligger precis i anslutning till färjeterminalen). Här finns inga fik eller brunnar för vattenpåfyllning så det är bra att ta med allt man behöver! Det finns dock en liten camping i reservatet med en minilivs. 

Vackra stigar i Riddersholms naturreservatSå fina stigar!

Riddersholms naturreservat är Roslagen i koncentratVackra träd!

Artrik flora i Riddersholms naturreservatNatt och dag

Det finns flera orkideer i Riddersholms naturreservatFlera fina orkideer

Riddersholms Naturreservat längst ut på Rådmansö är en pärla i Roslagen!Hamlade träd

Det finns stora ramslöksängar i Riddersholms naturreservatRamslöks heaven!

5 km obebyggd strandlinje längs med Riddersholms naturreservatNästan 5 km strandlinje!

Mimmis vik i Riddersholms naturreservat är en perfekt plats för ett sommardoppMånga fina små stränder, som Mimmis Vik.

Användbara länkar

Här är några länkar men tänk på att de är färskvara. Skulle någon inte fungera så googla!

Fritidsbyn Kapellskäret har en karta över området som du hittar här

Skärgårdsstiftelsen har en bra informationssida över området som du hittar här

Jag hade på min gps när jag gick - med gratisappen Gaia GPS kan man söka efter rutten "Riddersholm Naturreservat - rundtur", eller titta på kartan här bredvid/under. Jag gick en egen led som följde flera av de utmärkta lederna. Den tog mig runt det jag ville se. Naturkartan har en digital karta över området som man också kan gå efter.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.