Ta hand om dina vandringskängor och -skor

Vandringskängor i läder är slitstarka. De är designade för att klara oländig terräng, rufft väder och hårda vandringar. Men det betyder inte att de är oförstörbara. Läder är naturligt vattenavstötande, det är slitstarkt och det blir bara vackrare med åren. Men inte ens en naturprodukt som läder klarar sig utan underhåll. Det behöver skötas för att bibehålla sin prestanda och för att hålla år efter år.

Efter en vandring eller tur bör du tvätta dem noggrant, och låt dem inte stå för länge. Smuts och sand som fastnar under vandringen dras djupare in i kängan för varje steg och nöter som sandpapper på lädret. Och lera som lämnas på kängorna torkar ut lädret och lämnar det mindre smidigt och skyndar på lädrets åldrande.

Vad du behöver för att rengöra dina läderkängor och -skor

Ljummet vatten och en skoborste är allt som behövs. Använd aldrig diskmedel, tvål och liknande. Det finns speciella lädertvålar men vi upplever att det går lika bra med vanligt vatten. 

  • Ta bort skosnören. Borsta bort eventuell intorkad lera. Skölj under rinnande, ljummet vatten. Borsta, med lagom tryck, på lädret och resten av kängan. Glöm inte plösen.

Impregnera dina skor

Även om lädret alltså är naturligt vattenavstötande, och du eventuellt har ett vattentätt membran invändigt, så vill du ha en impregnerad yta. Regn ska pärla av som vatten på en gås. OM dina skor eller kängor får mörka fläckar när det är vått ute har lädret sugit åt sig fukt och det är dags för impregnering!

Fullnarvigt och oljat läder Vi rekommenderar vax som återfuktar och impregnerar i ett. Värm skon något i ett solvarmt fönster eller vaxa dem när lädret fortfarande är lite vått efter tvätten - då tränger impregneringen lättare in i lädret. Använd bara en liten mängd vax (en eller två ärtor) och gnid in det med fingrarna. Det är inte farligt eller skadligt att använda för mycket - dock kommer det lite kletiga lädret suga åt sig damm och smuts.

Nubuck Nubuck är den slipade ytan många vandringskängor och skor har för att det är lite mjukare än fullnarvigt läder. För att behålla den slipade, matta ytan kan du spraya den med en miljövänlig impregneringsspray eller använda en flytande impregnering med svamp-applikator.

Mocka och spaltläder Nyckeln till att vårda skor med dessa typer av läder är förebyggande åtgärder. Spraya skon redan innan du använder dem första gången med en vatten- och fläckavvisande impregnering. På välimpregnerade skor slipper du smutsfläckar som annars kan vara svåra att få bort. Uppstår en fläck - gnugga försiktigt bort den med en mjuk gummiborste.

Kom Ihåg Torka aldrig dina läderskor i ett torkskåp, på ett element eller nära elden. Fyll dem istället med tidningspapper och låt dem torka i sin egen takt. Eller öppna upp dem helt, ta ut sulan och förvara dem torrt om du är ute på en vandring.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.