Utö runt - en pärla bland juveler!

Vacker strandlinje på norra Utö

Utö Runt är en pärla bland juveler! Föreningen Destination Utö har gjort ett fenomenalt jobb med denna led som hela tiden vill tillbaka ner till vattnet. Man riktigt känner att stigen i skogspartierna vill dra sig ned mot vattnet och vyn över skärgården! Inte för att det är något fel på tiden bland träden men på Utö Runt är det vattnet och horisonten som är behållningen. 

Ute runt startar vid färjeläget i Gruvbyn och följer strandlinjen ända upp till det militära området på Stångudden, sedan en kort travers över till den kargare, klippiga östra sidan. Leden fortsätter sedan längs med strandlinjen med fantastisk utsikt över Östersjön för att slingra sig tillbaka genom lummig skog och våtmark till utgångspunkten, Gruvbyn.

Det här en 1,5 mil lång promenad som tar sin tid. Det är bitvis tuff så stadigt på fötterna är att rekommendera, och vandringsstavar kan vara bra. Det går en hel del upp och ned på klippor så det är viktigt att hålla koll på vart man sätter fötterna. Men så värt det! Så många fina platser vid havet att stanna till vid, och så vackert! En bok, lite fika och lunch så är vandringen komplett!

Leden är mycket tydligt markerad med blå/gula markeringar och pilar på stockar, stenar och träd och Föreningen Destination Utö har som sagt gjort ett makalöst jobb - träflis är utlagt vid särskilda våtområden, spängerna är nya och stadiga och det är nästan omöjligt att tappa bort sig! Vid starten vid Utegymet i Gruvbyn ber de om ett litet Swishbidrag för att hjälpa till med underhållet - en självklarhet! Föreningen har också lagt ut en bra ledbeskrivning OCH hela rutten som en länk till Google Maps. Du hittar information här

Vi gick i mitten på april så det var lågsäsong för båtarna från Stockholm så istället tog vi pendeln till Västerhaninge, buss till Årsta brygga och åkte 40 minuter med Waxholmsbolagets båt Silverpilen. På SL-kortet! Otroligt lyxigt, men båten går ganska sällan så det gäller att ha koll på tiden så man inte missar sista färjan hem. Saga, april 2020

Ängsholmarnas på norra UtöAngholmarna

Utö runt är en välmarkerad, 15 km lång led på norra UtöTydliga, och många, ledmarkeringar

Vandringsleden Utö runt passerar bland annat lilla Kroka by på norra UtöKroka by

Vy från östra sidan på UtöVy från östra sidan

Vacker strandlinje på norra UtöVackra stenstränder

Vandringsleden Utö runt passerar bland annat RävstavikRävstavik

Happy Saga

UtöLeden på Norra Utö

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.