Promenad på Eldgarnsö i Mälaren

Eldgarnsö naturreservat

På Eldgarnsö Naturreservat finns varierad natur på liten yta och en promenad runt hela den lilla ön är bara 6,3 km lång. Men vilka fina kilometer! Eldgarnsöslingan är en rundslinga så man kan gå med- eller moturs som man vill - vi valde moturs och startade söderut från parkeringen. Den breda och vältrampade slingan är lätt att gå för de allra flesta och ett par walkingskor fungerar fint. Första delen längs öns södra del går genom lövskog med backarna fulla av blomster i vårtider; vitsippa samsas med gullviva och lungört. Mälarens vatten syns alltjämt genom skogen och att bara sätta en fot framför den andra här och andas är en ren njutning! Långt ifrån biltrafikens buller dominerar fåglarnas sång ljudbilden. Slingan går mest genom skog men då och då längs med de öppna åkrar och betesmarker som utgör öns mitt. Precis innan avstickaren till Ångbåtsbryggan finns en ekhage med mistel som är öns karaktärsväxt nummer ett. Ångbåtsbryggan i sig är inte så mycket att se - och det känns som man går på någons tomt när man går ned - men det finns en liten brygga med en badstege för den som känner sig hugad. Nu övergår vegetationen till hälltallmarkskog och stigen leder till Norrudden och den lilla viken med en mindre hamn, flera rastbord och möjlighet till bad från hällarna på udden. Här finns också ett utedass finansierat av båtklubbarna som underhåller den lilla hamnen i Norrsundet. En lite bit skogspromenad kvarstår innan Eldgarnsöslingan övergår till en väg som passerar några fritidshus och jordbrukets ekonomibyggnader på väg tillbaka till utgångspunkten vid parkeringen. Men sluta inte titta! Här finns en makalös ek och en vackert vildvuxen, halvt förfallen men fantastisk allé med päronträd! 

Att ta sig till Eldgarnsö Naturreservat gör man enklast med bil men kommunaltrafik fungerar också. Jag tog buss från Brommaplan till hpl Karlskär, därifrån är det 2 km promenad till reservatet. Tänk på att bussarna inte går superofta hem på helgerna - det krävs lite planering. 

Om man tycker att 6,3 km på Eldgarnsö inte räcker för en helgpromenad kan man, till exempel, välja att knata lika mycket till och avsluta med en fika eller lunch på fantastiska Äppelfabriken och därifrån ta bussen tillbaka till stan (kolla alltid öppettider)! Turen går längs med småvägar på Färingsö, genom bebyggelse och längs med både åkermark och skog. Det är så värt det - att ta en lätt promenad och låta blicken svepa över de öppna landskapen för att belönas med Äppelfabrikens läckra bakverk. På helgerna kan det vara ganska trångt med gästande cyklister, motorcyklister och bilburna besökare men det finns gott om sittplatser och gräsytor.

Turen från Eldgarnsö till Äppelfabrikens musteri och Café är ca 7,5 km. Från reservatet backar man tillbaka till Karlskärsvägen och hpl Karlskär. Busshållplatsen ligger på Iländavägen - det är den vägen du ska gå (åt vänster när Karlskärsvägen fortsätter framåt). Det är lite mindre än en kilometers promenad på asfalt nu - men det är också väsentligen den enda sträckan som är det. Vägen är smal med inte så mycket vägren men det är fri sikt framåt och bakåt för de få bilar som passerar dig. Iländavägen slutar i en korsningen med Björviksvägen där man tar höger och direkt vänster upp mellan en samling hus. Nu är det lågtrafikerad grusväg - bara att andas och gå! Passera vägbommen och ta första vänster efter den och gå med åkermark på höger sida och skogen på vänster. Den här traktorvägen landar så småningom i en lite större väg - håll höger och gå mot gården som syns uppe på krönet. 

Precis efter gården tar du upp till vänster igenom en liten by som heter Furuhov enligt anslagstavlan. Den här vägen, Prästnibblevägen, leder dig till en t-korsning med Hillehögsvägen. Gå förbi Hilleshögs kyrka och fortsätt genom byn - det går fort! På vänster sida ligger en vändplan med hpl för ev hemresa med kommunaltrafik. Efter 100 meter till går en grusväg in till vänster - det är Viksundsvägen och på den ligger Äppelfabriken bara ett par hundra meter bort! Länk till rutten på Google maps: https://goo.gl/maps/yH1jVvmkniS8E7Jb7  Saga, maj 2020

Den korta men fina promenaden runt Eldgarnsö naturreservat utgår från öns parkeringLeden startar vid parkeringen

Stigarna på Eldgarnsö naturreservat är valtrampade och lätta att gåBreda stigar och lätt att gå

På våren blommar Lungört på Eldgarnsö naturreservatLungört blommar i maj...

Eldgarnsö naturreservat är på våren fullt av fina gullvivor... liksom gullvivan

På Eldgarnsö naturreservat hittar man denna magnifika ekEn magnifik ek

På Eldgarnsö naturreservat finns denna vackra, vildvuxna päronträdalléVildvuxen päronträdallé

På Färingsö är det lätt att få vara ifredPå väg genom Färingsö

På Färingsö ligger Hilleshögs vackra kyrkaHilleshög kyrka - snart framme

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.