2 mil genom Bogesundslandet med slutmål Vaxholm

Bogesundslandet är en riktig oas för Stockholmare

Bara en halvtimme från Stockholm city finns en fantastisk tillgång för dig som vill komma bort från stress och trafik och istället koppla av med promenader i susande skogar och längs med vattnet. Bbogesundslandets naturreservat består av stora sammanhängande skogar, är nästan helt obebyggt och har välmarkerade leder från 2 till 12 km, med möjlighet till längre turer beroende på vilka avstickare man väljer att göra!

Vi följde med Stockholms Vandrareförening på en promenad från Ladvik, dit vi tog buss, via Dammstakärret och med slutdestination Vaxholm. Totalt 2 mil genom både löv- och barrskog, över berg och längs med stränder. Så här i slutet på april möttes vi av både blåsippa, vitsippa och gullviva i markerna och träden var i varierande grad gröna. Otroligt vackert och en promenad som verkligen gav mersmak! I det här stora, stadsnära strövområdet kan man roa sig länge, under alla årstider och ständigt hitta nya favoritplatser.

På Bogesundslandets Naturreservat finns 10 st namngivna och markerade leder. Kartor finns ofta i lådorna vid informationstavlorna men de kan såklart ta slut. Klicka här för en länk till en pdf-karta från Statens Fastighetsverk som fungerar bra att gå efter. Bogesundslandets naturresevat finns också i appen NaturkartanSaga, april 2020

Vacker tallskog

Väg längs med hästhagar på BogesundslandetEtt stycke på väg längs med Ekefjärd

En Vätteros på BogesundslandetMin första Vätteros!

Fick med en medarbetare!

Bogesundslandet

Vår tur i slutet på april som Maria från Stockholms Vandrareförening hade planerat startade i Ladvik dit vi tog oss med buss 670 från Tekniska Högskolan. Från Ladvik gick vi en sträcka på Lilla Ladviksrundan som ligger utanför reservatet men som följer Skåvsjöholmssundet och är väl värd att gå. Innan rundslingan skulle ta oss tillbaka till Ladvik korsade vi istället Stockholmsvägen och följde Nibbleviken ett slag innan vi vek av in mot Sundbyskog och Dammstakärret. Sträckan efter vad öppen odlingsmark med Ekefjärd på vänster sida  - längst in i fjärden hoppade vi på Blå Leden som skär genom Bogesundslandet och följde den till Pålsundsbron. Härifrån är det en lätt promenad genom vackra Vaxholm och en glass i hamnen! Som alla naturpromenader är stadiga skor en bra idé - i naturreservatet är det bitvis knepig terräng och det gäller att vara stadig på fötterna. Turen finns som sparad som en offentlig rutt på Runkeeper för er som eventuellt använder den och vill gå samma väg: https://runkeeper.com/user/304391470/route/5052996

Stockholms Vandrareförening har anordnat vandringar i Stockholmsområdet sedan 1913 och att följa med dem är ett enkelt sätt att upptäcka nya platser och inspireras. Vanligen anordnas tre vandringar varje söndag - Lätt, Mellan och Lång - och en på onsdagar. Men i coronatider har man dragit ned till en vandring varje söndag, och självklart respekteras och följs social distansering. Medelålderna är ganska hög men luras inte av demografin - på vandringarna är det inte ovanligt att bli omsprungen av en 85-åring. Medlemskapet kostar 150 kr om året men man får följa med som icke medlem - förhoppningen är såklart att man ska bli så nöjd att man stöttar med ett medlemskap. Jag gillar att prata och lär mig alltid något av mina medvandrare - den här gången lärde jag mig vilken hemlig svamp man ska ta som ingen annan vill ha (tack Måns), hur en Vätteros ser ut, vilken som är skärgårdens vackraste väg och samtalade om Sveriges historia med Kökarlen Bengt.


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.