Tjockö - en skärgårdsidyll i Roslagen

Tjockö i Roslagen är en stillsam skärgårdsidyll

Så fort man kliver av passbåten “drabbas” man av skärgårdsidyllen på Tjockö. Vyn över Rovholmen är nästan som ett förhärligande av skärgården - precis som vykort kan vara. Fast här är det i 3D och man kan inte sätta ett frimärke på det. Tjockö är en av få öar i skärgården som har kvar mycket av sin gamla karaktär och en dag här är en dag i lugnets och stillhetens tecken.

På Tjockö i Stockholms norra skärgård finns inga särskilda sevärdheter - förutom idyllen själv. En promenad på den här 5 km långa och ca 2 km breda ön gör man för stillhetens skull. Sakta lunka runt, ta ett dopp vid Tunnholmen, sitta vid ångbåtsbryggan och se båtarna passera. På Tjockö finns i huvudsak en väg, lantligt smal och grusbelagd och används av öns fyrhjulingar och golfbilar. Vägen går från ångbåtsbryggan genom byn och vidare ned till Österäng med en avstickare vid mataffären till öns gemensamt ägda tvättstuga.

Från huvudvägen finns det mängder av små fyrhjulingsvägar som nästan i samtliga fall leder till en fastighet och där tar slut. Här finns inga rundslingor eller särskilt utmärkta leder - går du en väg får du till slut vända och gå tillbaka. På vissa kartor finns några stigar utmärkta men efter stormen Alfrida 2019 bör du följa dem med försiktighet - först och främst är de inte markerade alls och dessutom är skogen full av nedfallna träd som gör stigarna svårframkomliga. Jag provade i juni 2020 och rekommenderar att man håller sig ifrån dem. Dock blir man lite sugen att ta sig tillbaka till hösten och plocka bär…

Det finns såklart undantag - vid Rovholmen finns en kort slinga (1,2 km) genom Högholmen med skog, igenvuxna ängar och bara ett fåtal synliga hus. På väg från Rovholmen mot den skyltade Ö-butiken kommer du att på vänster sida se en fallfärdig lada. Vik av där på fyrhjulingsvägen som kommer att gå vid utkanten av några tomter innan skogen tar vid. Efter ca 100 meter - vid sista huset på höger sida - syns en lång spåntad brygga/bro. Gör en avstickare ned över den och ta in den urtjusiga vyn över bukten - picture perfect! Vänd tillbaka och fortsätt på den omarkerade men ganska tydliga slingan och njut av stillhet, ramslöksdoft och vacker, gammal skog. Slingan kommer att sluta på huvudvägen och du kan du gå ned till Österäng eller vända upp tillbaka mot Rovholmen och öns centrum. Jag har gjort en liten GPS-slinga med GaiaGps som går att följa om man känner sig osäker här. Du hittar den längs ned på sidan.

Jag sov över några nätter på Tjockö och här finns inget vandrarhem eller liknande så det är tält eller hängmatta som gäller. På Tunnholmen nära Tjockö fyr finns en fin öppen yta för tält med en långgrund sandstrand och liten grillplats. Runt fyren finns också fina träd för hängmattor och en natts sömn med fri sikt över Tjocköfjärden och solnedgången - rent magiskt! Från Rovholmen där passbåten stannar är det 2,3 km så dit tar man sig lätt även med packning. Karta från GaiaGPS finns längst ned på sidan.

Sommartid är Öbutiken öppet alla dagar och precis bredvid ligger Ökrogen (kolla öppettider på tjocko.se om du planerar att äta där). Friskt och kallt vatten finns i en kran på ett litet hus vid Bygården som också ligger precis bredvid Öbutiken.

För mer läsning om Tjockö rekommenderar vi Wikipedias sida med spännande information.

Rovholmen på TjocköVid Rovholmen (eller Roholmen som det står på skyltarna på ön) lägger passbåten till.

En smal väg löper genom den 5 km långa ön TjocköEn smal grusväg med förgreningar går från ena änden till den andra på Tjockö.

Vid Bygården på Tjockö finns frisk vatten för törstiga vandrareVid Bygården finns friskt vatten för törstiga skärgårdsvandrare.

Solnedgång över TjocköfjärdenSover man i hängmatta vid fyren får man en magisk solnedgång över Tjocköfjärden.

Lungt och stillsamt på TjocköHär råder lugnet och stillheten!

Tjockö i Roslagen är en stillsam skärgårdsidyllVy över bukten från Notholmen.

Tjockö i Roslagen är en levande ö med cirka 50 bofastaPå kartan heter det Rovholmen, på ön Roholmen.

Tjockö i Roslagen är en stillsam skärgårdsidyllVackert precis överallt!

På Tjockö i Roslagens skärgård är det vackert och lummigtVisst tänker man på "Allrakäraste Syster" när men ser den här hemliga ingången!

Den obemannade fyren på Tjockö byggdes 1839Den obemannade fyren på Tjockö.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.