Fornstigen på Lovön

Mellan stad och landsbygd ligger Lovö Naturreservat med levande odlingslandskap, bevarade, gamla byggnader, tillgängliga stränder och sammanhängande skogar. En oas för Stockholmare, ett stenkast från innerstan. På ön ligger också världsarvet Drottningholms slott och den 18 km långa Fornstigen som omger ön. Leden börjar vid det kungliga slottet och går genom jordbrukslandskap och skog. Fornstigen är väldigt trevlig och lättvandrad även om det är lite vått så här tidigt på säsongen, och på grund av alla mountainbikers finns det en hel del lerhål. Men med bra skor är det inte något problem och det är fantastiskt att se aktiva människor längs leden!

Sevärdheterna runt leden består huvudsakligen av begravningsplatser från järnåldern och enstaka runstenar och men det var framförallt alla blommor, gamla ekar, vackra landskap och skogar som var behållningen för oss. Och kopian av arkitekten Ralph Erskines legendariska, minimalistiska hus Lådan som står placerad strax efter Rörby! Om intresset är forntiden finns ett flertal informationsskyltar som beskriver hur människor på Lovö levde förr i tiden.  

Till Lovön och starten på Fornstigen tar du dig enkelt med bil eller kommunaltrafik. Parkeringar finns t.ex. vid Karusellplan, Kina slott, Lunda och Prästvik och bussar stannar vid Orangeriet, Kanton och Lovö Edeby. På Pressbyrån finns oftast guiden Vandra på Lovön att köpa men du kan också titta på Naturkartan på nätet. Saga, maj 2019

Lovon 2

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.